Semazen Kıyafetlerinin Anlamı

Semazen Kıyafetlerinin Anlamı

Semazen Kimdir?

Semazen Kıyafetlerinin Anlamı, simgeledikleri üzerinden dini ritüelin görselliğinin mecazi anlamlandırılmasıyla ritüelin manevi bütünlüğüne hizmet etmektedir. Bir semazen kıyafetinin parçaları, bir düşman gibi kapkara olan nefsi temsil eden; bundan dolayı insanın bütün bedenini kaplar büyüklükte olan ve semaya başlarken çıkarılan (arınılan) hırkadır. Semazen semaha ilk önce bunu çıkararak başlar. Bu hırka aynı zamanda yeniden doğuşu simgelenmektedir.

Semazen Kıyafetlerinin Anlamı Ve Ne İfade Eder?

Semazen kıyafetlerinden baştaki sarık, külah (sikke) ölünce başucuna dikilen mezar taşını simgeler. Semazenin diğer kıyafetleri içine giydiği gömlek, onun üstüne giyilen uzun kollu yelek (destegül); bele bağlanan kemer (Elif-i nemed; Elfi nemed); dar paçalı pantolon; son yüzyıllarda kullanılmaya başlanan ve dönüşü (çark) kolaylaştıran tabanı köselesiz yumuşak deriden yapılmış mes ve sema ederken daire şeklinde açılmasıyla gözlerden gönle mesajlar ileten tennuredir. Bu da “ölmeden önce öldüm ve sana geldim ey Rabbim” mesajını içerir ve aynı zamanda beyaz olması sebebiyle de kefeni temsil eder.

Bunların hepsi size ölümü anlatabilir. Ancak Semah ölümü değil yaşamı, tekrar doğmayı anlatır. Sûretler aleminden , hâkikat alemine geçmeyi anlatır. Ayrıca tarihte padişahlar ve büyük kişiler tarafından özel kişilere hediye edilen elbiselere (hıl’at) ithafen bu mana çerçevesinde de değerlendirilir ve manevi makamdan giydirilen bir kıyafet olarak telakki edilir. İstanbul ve tüm Türkiye’deki semazenlerimizle firmamızın 16 yıllık Semazen Gösterileri tecrübesi ile size Semazen Ekibi Kiralama hizmeti vermekten gurur duyuyoruz.

Semazen Kıyafetlerinin Anlamı

Bize 0212 531 99 44 ve 0532 692 98 48 numaralarından ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir